Vier tips voor de werkkostenregeling

De werkkostenregeling of wel de WKR is dan wel per 1 januari 2015 doorgevoerd, maar er heerst toch nog steeds onduidelijkheid. Wat vast staat over de werkkostenregeling (WKR) is dat alle werkgevers vanaf 2015 maximaal 1,2% van het totale fiscale loon kunnen besteden aan onbelaste vergoedingen voor de werknemers. Denk daarbij aan de kerstpakketten, bedrijfsfeesten of –uitjes. Komt de werkgever boven deze vrije ruimte, dan moet een eindheffing op de loonbelasting van 80% worden betaald.

Onbelaste zaken

Bij evenementen zijn een aantal vrijstellingen waarvan gebruik kan worden gemaakt. Wat valt er onder de vrijstelling:

  • Evenement voor medewerkers op eigen werkplek
  • Evenement met een zakelijk karakter en/of trainingen
  • Georganiseerd door PV (onder bepaalde voorwaarden)
  • Vervoer of tijdelijk verblijf
  • Consumpties
  • Maaltijden mits de aanleiding van bijeenkomst zakelijk is
  • Event met externe relaties met een deel van uw medewerkers aanwezig.

Splitsen

Belangrijk is dat het event een zakelijk karakter heeft. Mochten er toch onderdelen zijn die niet onder de vrijstelling vallen, bijvoorbeeld een optreden van een artiest, dan wordt deze belast.

Dit is bijvoorbeeld ook het geval wanneer u overdag een meeting heeft met het personeel waarin de nieuwe koers van het bedrijf wordt gepresenteerd en daarna volgt een spetterend feest met band en optredens van artiesten dan moet het worden opgesplitst. Een uitzondering wordt er dan wel weer gemaakt wanneer de artiest in kwestie ook onderdeel vormde van de businessmeeting.

4 tips

Het magazine EventBranche.nl heeft in samenwerking met de Belastingdienst een aantal tips opgesteld en die willen wij u graag meegeven:

Tip 1: Zorg ervoor dat er vooraf duidelijkheid is over de belaste en onbelaste delen van uw evenement.

Tip 2: Bedenk in hoeverre het evenement zakelijk is bedoeld.

Tip 3: Leg vooraf schriftelijk vast waarom het evenement zakelijk is, waarom u entertainment toevoegt en in welke mate de verhouding zakelijk/fun is.

Tip 4: Laat eventueel uw accountant meekijken en check vervolgens deze notitie bij de belastingdienst. Hierdoor weet u voorafgaand aan het evenement wat er belast zal worden.

Jurisprudentie

Kortom, het is nog niet eenvoudig om zo in een keer te vertellen hoe de WKR in zijn werk gaat. De komende tijd zullen deze regels verder vorm krijgen door middel van jurisprudentie. Maar dat de WKR de komende periode nog veel veranderingen teweeg gaat brengen in de manier waarop bedrijven hun evenementen zullen gaan insteken, dat staat vast.

Onvergetelijk event

Wij van Youngwise zorgen dat we steeds op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom het WKR. Daar kunt u van op aan! Want wij vinden het o zo belangrijk dat u feestelijk kunt terug blijven kijken op uw evenement, zonder dat u achteraf nog een keer kunt afrekenen met de fiscus.

Bent u benieuwd wat we voor uw bedrijf kunnen betekenen?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

© 2004 - 2023 | Youngwise B.V. - Het bureau uit Ede voor live communicatie & event marketing.