NEON Food #5

NEON is een NEtwerk voor en door ONdernemers dat start in het kennishart van de Foodvalley: Ede en Wageningen. Het is voor ondernemers en bedrijven die bezig zijn met agro en food: van bakkers tot pluimveehouders en van kennisinstituten tot transporteurs. NEON food is een initiatief van de Gemeente Ede. ​

Wat werden wij blij van de vijfde NEON bijeenkomst, goede inhoud, leuke opkomst en een fijne sfeer. Deze bijeenkomst stond in het teken van circulair ondernemen en vond plaats op de unieke eventlocatie, namelijk boven de  kalverstallen van G. van Beek en Zn. Kalverhouderij Beekzicht in Barneveld.

Inspirerende verhalen van Agrofood-ondernemers

Toine Timmermans (WUR) startte deze editie door aan te geven dat er 88 miljoen ton voedsel in Europa wordt geproduceerd wat we niet meer gebruiken. Het doel is om in Nederland nog maar 1 miljoen ton voedselverspilling te hebben. Werk aan de winkel dus! Vanuit de WUR werkt hij samen met ondernemers om voedselverspilling in Europa te verminderen en te voorkomen. Martine Boetje van The Protein Cluster & Foodvalley NL vertelde over alle kansen van Eiwittransitie en ze is nu samen met 24 MKB-bedrijven bezig om dierlijke eiwitten te vervangen voor plantaardige eiwitten. Een mooi voorbeeld van deze eiwittransitie is de algenquinoa burger, die nu ook in de supermarkt te vinden is.

Tijdens het interview kwamen ondernemers Pieter Vink (Boerenhart) en Timo Kruft (TeKa Groep) met elkaar in gesprek. Pieter is gestart met het ophalen van het overtallig brood bij het Ziekenhuis in Ede en dit wordt daarna als veevoer gebruikt. Het doel is niet alleen om iets te gaan doen met de reststroom, het begint bij het voorkomen van verspilling. Timo en Pieter gaven inzicht in de verschillende mogelijkheden van samenwerking tussen bijvoorbeeld boeren en lokale horeca. Timo heeft al ervaring met circulair ondernemen in de bouw. De tweede stap is hij nu aan het maken in de voedselketen door een app te ontwikkelen. Deze app zorgt dat er verspilling voorkomen gaat worden. Stel er is een event waar 100 bezoekers verwacht worden, maar er komen er maar 80, dan kan de bezoeker zich vooraf afmelden waardoor er niet voor hem gekookt wordt. Een mooi voorbeeld om voedselverspilling te voorkomen.

Voor Gerard van Beek was het een thuiswedstrijd. Afgelopen juni 2018 is hij begonnen met circulair ondernemen en dacht hij dat hij er niets aan had. Nu bijna een jaar later heeft hij er veel van geleerd en heeft hij er financiële voordelen van. Zijn nieuwe project is een zero footprint stal bouwen, deze stal wordt circulair gebouwd waarbij er 85% minder uitstoot plaats vindt en
energieneutraal is.

NEON in actie & Blind beet

Na deze inspirerende woorden van de sprekers gingen alle ondernemers in groepen met elkaar aan de uitdagingstafels met elkaar in gesprek om elkaar te leren kennen en te praten over circulair ondernemen. Ondertussen werd er een Blind beet gereserveerd – een spannend hapje waarvan je niet weet wat je eet – door Martine Groenewegen van de Klik. Dit keer was het voedsel wat opgehaald is bij de supermarkten, omdat het één dag over de datum is of waar de verpakking van kapot is maar er nog fantastisch uitziet. Martine heeft hier iets lekkers van gemaakt wat goed in de smaak viel bij de ondernemers.

De dag werd afgesloten met een gezellig borrel. Tijdens deze borrel konden de ondernemers in contact komen met o.a. de Rabobank, Onderwijsloket WUR en The Protein Cluster bij de experttafels die ze verder konden helpen met vragen/tips over circulair ondernemen.

Samenwerking

Youngwise is door Gemeente Ede gevraagd om de NEON bijeenkomsten van dit jaar, samen met Marieke Laméris van Proeflab Wageningen, te organiseren. Wij hebben het concept voor deze bijeenkomst aangevuld met de ‘NEON in actie’ in combinatie met de Blind beet. Er was een live redactie bij binnenkomst, zodat de gasten konden zien wie er nog meer aanwezig was. Vooraf werden de gasten uitgenodigd en geïnformeerd via ons mailingssysteem Youngsend. Signing werd door onze studio opgepakt, briefings van de sprekers en tot slot was Lisette de moderator van het event.

 

Bent u benieuwd wat we voor uw bedrijf kunnen betekenen?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

© 2004 - 2023 | Youngwise B.V. - Het bureau uit Ede voor live communicatie & event marketing.