Blije Groet

Plezier van stoep tot deur om ouderen te verblijden!

Met veel plezier en trots kijken wij terug naar de Blije Groet! Gewone burgers gingen in Veenendaal, Ede, Barneveld en Nijmegen van deur tot deur met muziek, sport, kunst of een leuke attentie om eenzame ouderen een grote glimlach op het gezicht te bezorgen. Door de Corona crisis kunnen kwetsbare ouderen met bijvoorbeeld Alzheimer nu niet meer gebruik maken van de dagopvang. Ook kunnen ze geen bezoek meer ontvangen, waardoor ze eenzaam thuis zitten. 

Het initiatief is opgezet door Stichting Goed voor Elkaar en Youngwise om vanuit een crisissituatie een positieve beweging op te zetten in saamhorigheid. “Wat begon als een leuk klein idee, enkel voor de cliënten van Goed voor Elkaar, rolt nu uit tot iets groots. Want meer en meer mensen willen meedoen om de ouderen in Veenendaal een mooi moment te bezorgen. Het enthousiasme werkt aanstekelijk. Om alles in goede banen te leiden is er de afgelopen dagen achter de schermen hard gewerkt om Blije Groet– zoals het nu heet – een professionele uitstraling te geven. Daarnaast willen we willen nog veel meer ouderen blij maken, dus hebben alles gereed gemaakt om te kunnen opschalen”, aldus Lisette de Jong van Youngwise.

Stichting ‘Goed voor Elkaar’ moest noodgedwongen haar cliënten vertellen dat zij niet meer naar de dagopvang konden komen. “Het was echt verdrietig om te zien wat dat met onze mensen deed”, vertelt Rianne Kranendonk, medeoprichter van Stichting Goed voor Elkaar. “Al snel kwamen we op het idee om naar de ouderen toe te gaan en daar plezier te maken. Of het nu muziek is, kunst, sport of gewoon een leuke attentie door de bus, alles wordt gedaan”, zegt Rianne.

Hoe ging het in zijn werk?

“We koppelen de ouderen aan de Pleziermakers. De ouderen zijn bij ons aangemeld door hun kinderen, buren of kennissen. De Pleziermaker geeft aan wanneer hij of zij beschikbaar is en wij sturen ze op pad naar de verschillende adressen. Voor de ouderen is het een verrassing dat de Pleziermakers komen. Het is zelfs mogelijk dat je als pleziermaker op hetzelfde moment met meerdere Pleziermakers op de stoep staat. Samen is het tenslotte leuker! Natuurlijk hebben de Pleziermakers allemaal van ons een instructie gekregen, zodat het bezoek altijd veilig en volgens de richtlijnen gebeurt.”, volgens Lisette.

“De Pleziermakers wordt gevraagd om oranje kleding of attributen te dragen, zodat ze herkenbaar zijn. Wat we ook leuk vinden, dat de Pleziermakers een geschreven blije groet achter laten bij de oudere. Zo weten ze nog wie er is geweest. Ook vragen we aan de Pleziermakers of ze een foto of filmpje willen uploaden op onze social mediakanalen, zo kunnen er nog veel meer mensen genieten van de Blije Groet. Natuurlijk vragen we altijd of de ouderen dit goed vinden, want uiteraard draait het erom dat ze plezier hebben”, aldus Rianne.

Over de initiatiefnemers

Rianne & Lisette zijn het powerkoppel achter Blije Groet. Ze zijn vriendinnen, maar nu ook ‘in business’ met elkaar. De een vanuit de zorg en de andere vanuit communicatie & evenementen organisatie. “Onze energie bruist altijd en dat onze werelden nu samenkomen is totaal onverwacht”, zegt Rianne. “Zo zie je dat tijdens de crisis zomaar hele mooie zaken kunnen ontstaan. Dat geeft waanzinnig veel inspiratie”, zegt Lisette.

Stokje overgedragen

Vanaf maart tot en met mei 2020 zijn ouderen, die aan huis gebonden waren, in Veenendaal, Ede, Barneveld en Nijmegen verrast door tientallen Pleziermakers met vermaak op de stoep. Wat zijn we mega trots op wat we SAMEN hebben bereikt!

De reacties van de ouderen waren overweldigend. Met tranen in de ogen van blijdschap waren ze aan het genieten. Samen hebben we 1500 ouderen blij kunnen maken. De media stond op de stoep om Nederland te laten zien wat we voor elkaar kunnen betekenen. Op Koningsdag 2020 brachten we het Wilhelmus, de Vrijmarkt, de Koningsspelen bij de ouderen thuis. En op Bevrijdingsdag gingen Pleziermakers de straat op met een witte anjer. Om de ouderen een hart onder de riem te steken. Het zijn momenten om nooit te vergeten! De crisis bracht ons dichter bij elkaar.

Hoewel Blije Groet is gestopt, zijn de activiteiten voortgezet door Netwerk voor Jou uit Veenendaal. Met een voldaan gevoel hebben we het stokje overgedragen. Fantastisch dat Netwerk voor Jou de eenzame ouderen met de inwoners blijft koppelen. Het geven van een liefdevolle en blije groet kan altijd en stopt nooit wat ons betreft.

Bent u benieuwd wat we voor uw bedrijf kunnen betekenen?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

© 2004 - 2023 | Youngwise B.V. - Het bureau uit Ede voor live communicatie & event marketing.